SOBRE VOSALTRES

1. Expliqueu-nos el que vulgueu de vosaltres. Nom, edat, població, ocupació…

Ens diem Ivan i Sam, i vivim a Banyoles. L’Ivan té 21 anys i va néixer a Badalona, i la Sam en té 23 i va néixer al Perú. Tots dos estudiem a la Facultat de Lletres de la UdG.

2. Què us agrada? Quines aficions teniu?

Ivan: escriure novel·les (de moment n’he acabat una que es publicarà per Sant Jordi, i n’estic planejant una altra), inventar mons fantàstics, llegir novel·la històrica i literatura medieval, jugar a videojocs (sobretot d’estratègia, RPG i simuladors), gaudir de la natura sense impediments, escoltar música èpica i ambiental, viatjar en tren.

Sam: mirar sèries, escoltar música, ballar, quedar amb amics.

3. Alguna cosa esbojarrada que us agradaria fer?

Ivan: anar-me’n a viure a un lloc apartat, en plena natura, per poder escriure i respirar.

Sam: anar-me’n a treballar a l’estranger.

SOBRE EL NATURISME

1. Quant de temps fa que sou naturistes?

L’Ivan fa 6 anys que ho és, i va començar a descobrir-ho primer a casa, en solitari. La Sam fa 3 anys, des que vam tenir la primera experiència naturista a l’aire lliure, tots dos junts. Ens vam estrenar plegats a la platja; cap dels dos havia estat mai nu a la natura i envoltat d’altres nudistes fins aleshores.

2. Heu crescut en el naturisme?

No, vam començar a ser-ho pel nostre compte. Això sí, si algun dia arribem a tenir fills i formar una família, intentarem educar-los en l’estil de vida naturista, lliures de complexos i de concepcions errònies sobre la nuesa, i amb respecte cap al medi ambient, els animals i les altres persones.

3. On va ser la vostra primera experiència? En quines circumstàncies? Us va agradar?

Jo (l’Ivan) ja havia provat el nudisme casolà algunes vegades des dels 15 anys, però la primera experiència nudista a l’aire lliure, de tots dos, va ser a la platja del Riuet prop de Sant Martí d’Empúries. Jo tenia 18 anys i la Sam 21. Ja havia convençut d’antuvi la Sam per provar-ho, i vam anar-hi tots dos acompanyats de la meva mare, que ens hi va dur en cotxe. Per mi, l’experiència va ser molt alliberadora i sensorial (és simplement indescriptible l’allau de sensacions que t’envaeix quan entres nu per primera vegada al mar), i vaig restar despullat tota l’estona, anant de la sorra a l’aigua, i de l’aigua a la sorra, fins al darrer moment. Em vaig fer algunes fotos que sempre conservaré com un dels millors records de la meva vida, ja que feia molt de temps que volia provar el nudisme fora de casa, i finalment ho havia aconseguit. La Sam, tanmateix, pel fet que tot allò era molt nou i xocant per ella, només va atrevir-se a treure’s el banyador dins de l’aigua, però l’experiència li va servir per desempallegar-se de les pors i, finalment, va gaudir plenament del nudisme a la segona platja que vam visitar poc després, l’Illa Roja.

4. Com viviu el naturisme?

Ivan: al principi vivia el naturisme en només una de les seves vessants, el nudisme, perquè em sentia còmode en la meva pròpia pell i perquè, en general, mai m’ha agradat portar roba. Però recentment he abarcat més branques de la ideologia naturista, com el veganisme (després d’un any de ser vegetarià), i he adoptat una major consciència per la cura del medi ambient. Podria dir-se que, aprenent a gaudir sense impediments de la natura, em vaig adonar de la seva immensa vàlua i que també calia protegir-la i cuidar-la per poder continuar gaudint-ne. 

Sam: em va costar molt provar-ho a diferència de l’Ivan, ja que vinc d’una educació diferent, més conservadora. Al principi em sentia més cohibida i em feia vergonya mostrar el meu cos, però de mica en mica he anat perdent la vergonya. M’agrada molt la sensació de llibertat que se sent, sobretot quan et banyes en una platja sense res.

5. On el practiqueu?

Ivan: el veganisme i l’ecologisme els practico sempre, sense excepcions. El nudisme allà on puc; a casa sempre que no faci molta fred (visc amb la meva família, però ells tenen la ment prou oberta com per acceptar-ho i respectar-ho), a la platja, a càmpings i centres naturistes, a altres llocs d’interior i a algun raconet de bosc on no hi hagi ningú. La majoria de les vegades que ho practico, sobretot fora de casa, és amb la Sam.

Sam: a la platja i en alguns esdeveniments puntuals del CCN.

6. Heu anat a algun centre/càmping/club naturista?

Als centres naturistes hi hem anat sempre junts. El primer que vam visitar va ser el Fonoll durant una setmana, i ens va agradar tant l’experiència (sobretot pel fet de poder allunyar-nos de la societat i connectar plenament amb la natura) que hem decidit visitar-lo almenys una vegada a l’any. L’altre centre naturista on hem estat és l’Oriental Village a Chiang Mai (Tailàndia); sobre aquest no direm gaire cosa perquè ja vam escriure un article repassant-ne tots els ets i uts.

Tenim pendents per aquest estiu el Relax-Nat i el Templo del Sol, i ens encantaria també visitar els clubs naturistes de França i Croàcia. 

7. Veieu positivament la cohabitació de “tèxtils” i naturistes (en els llocs naturistes i en els llocs mixtes)?

Un món ideal per nosaltres seria aquell en què la roba només s’utilitzés quan calgués protegir-se del fred o d’altres perills, no com una convenció social rígida i puritana en contra de la naturalitat del cos humà. No ens molesta que hi hagi gent amb roba en llocs nudistes sempre que hi hagi respecte i acceptació entre ambdues parts (evidentment preferim que estiguin nus com nosaltres), però ens agradaria que a la gent amb roba tampoc li molestés que nosaltres estiguéssim nus en llocs “no nudistes” simplement perquè volem estar-hi o ens hi sentim més còmodes. Per desgràcia, aquesta igualtat de condicions encara no existeix.  

8. Per què sou naturistes?

Ivan: soc naturista com a resultat d’un procés d’alliberament dels complexos de l’adolescència i d’un gust creixent, que ja tenia de petit i que vaig redescobrir a partir dels 15, de sentir-me lliure de la roba i en ple contacte amb el que m’envolta. Aquesta recerca de comoditat i de benestar personal, com he dit abans, m’ha portat a adoptar altres pràctiques (veganisme, ecologisme) que considero molt encertades i necessàries, i tot plegat em fa pensar que esdevenir naturista ha estat una de les millors decisions de la meva vida.

Sam: jo no em considero una persona naturista, ja que el naturisme engloba més coses a part de ser nudista. Per tant, jo soc nudista perquè m’agrada molt la sensació d’estar despullada i també perquè el nudisme m’ha ensenyat que no hi ha cossos perfectes. Si jo em sento a gust amb el meu cos, amb això en faig prou. Ser nudista m’ha ensenyat a trencar totes aquelles barreres d’estereotips que ens inculquen des de petits.

9. En parleu, amb la gent que us envolta? Quines reaccions desperta el tema?

Nosaltres no tenim problema a parlar sobre el naturisme amb la gent que ens envolta. De fet, tots els nostres amics propers ja saben que ho practiquem, i tenim un compte públic d’Instagram (@animesnud) destinat a promoure el naturisme a Catalunya. Normalment les respostes que hem obtingut han estat positives, i algunes persones fins i tot s’han ofert a fer-nos fotos per contribuir al nostre perfil. Hem “descobert” que alguns companys de la facultat també practiquen l’estil de vida, i n’hi ha d’altres que, en veure’ns a nosaltres, tenen curiositat per provar-ho. Pel que fa als familiars, els de l’Ivan saben que ell és naturista i toleren el nudisme; els de la Sam, per contra, encara no en tenen notícia.

10. Canvieu la vostra manera de viure en funció de la companyia (per exemple, un cap de
setmana amb amics no naturistes)?

Ivan: ho he hagut de fer diverses vegades, perquè hi ha moltes persones que es poden sentir ofeses quan et veuen en el teu estat més natural, fins i tot quan et despulles per dormir. Però normalment és qüestió de parlar-ne i esbrinar els límits de cadascú. Jo intento ser respectuós, i entec que, mal que ens pesi, gran part de la societat encara no està preparada per acceptar de grat la nuesa com a quelcom natural i habitual.

Sam: sí puc canviar-la i també respecto les decisions dels altres, i no em sento malament perquè tots estiguin amb banyador. Hem de respectar l’estil de vida de cada persona.

11. Podríeu deixar de ser naturistes?

Ivan: sé que les persones podem canviar de mentalitat, però no crec que deixi de ser mai naturista. És un estil de vida que es troba molt arrelat en mi.

Sam: no ho sé, no crec. De moment m’agrada molt.

12. Què els diríeu als no naturistes?

Que ho provin, almenys una vegada. És una d’aquelles experiències úniques que et pot enganxar per sempre, i només provant-ho per tu mateix/a pots saber el que veritablement se sent, i com de natural és anar despullat. Depenent de la persona, però, és aconsellable fer-ho primer a casa o en algun indret apartat, en solitari, per anar-s’hi acostumant. Per aquest tipus de qüestions és que hem obert un apartat a la web sobre “com iniciar-se”. A nosaltres ens ha enganxat i ens encanta!

13. I als naturistes?

Ens veiem a la platja! 😉

SOBRE EL CCN I EL GRUP DE JOVES

1. Quant fa que coneixeu el CCN i com el vau conèixer?

Ivan: recordo que vaig registrar-me a la web quan tenia uns 15-16 anys. Per aquella època només feia nudisme a casa i em dedicava a fer recerques per internet sobre el tema, em vaig crear els primers perfils a les xarxes socials (Tumblr, True Nudists,…), i vaig creuar-me amb la pàgina del CCN.

Sam: vaig conèixer el CCN gràcies a l’Ivan fa un parell d’anys. Tots dos participem en diverses activitats.

2. Quant fa que sou socis? Per què vau associar-vos?

Ens vam unir al CCN bàsicament per tres raons: conèixer altres persones com nosaltres de dins de Catalunya, participar en activitats diverses i ajudar a promoure i defensar el naturisme davant les institucions per adquirir més drets i normalitzar-ne la pràctica. La primera activitat del CCN a què vam assistir va ser una sessió d’spa, probablement la de novembre del 2018. A partir d’aleshores, ens hem anat familiaritzant més i més amb el club i el grup de joves, i hem ajudat en la mesura del possible a fer créixer aquest últim. Ens hi trobem molt a gust, i creiem que és una molt bona iniciativa!

3. A quines sortides heuy participat (tant del CCN com de Joves del CCN)?

Sortides del CCN: moltes sessions d’spa, sessió fotogràfica a les platges de Roca Plana i Waikiki, dos sopars de Nadal amb amic invisible, participació al rècord nudista de Catalunya.

Sortides de Joves CCN: primer bany de l’any 2020, participació en la sessió fotogràfica d’Spencer Tunick a València (març 2018), estada de tres dies al Fonoll (estiu 2019).

Potser n’hi ha d’altres que no recordem. Però esperem que la llista s’allargui molt més properament! 

4. Heu fet nous amics gràcies al grup de Joves del CCN?

Sí, i tots els tenim en molta estima, tant els que ja hi eren com els que s’hi han unit després de nosaltres 🙂

MOLTES GRÀCIES PER RESPONDRE, IVAN I SAM!

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy