SOBRE TU

1. Explica’ns el que vulguis de tu. Nom, edat, població, ocupació…

Em dic Ivan i tinc 23 anys. Vaig néixer a Badalona l’any 1998, però la ciutat que m’ha vist créixer és Banyoles. Soc llicenciat en Llengua i Literatura Catalanes per la UdG, i estic preparant una Tesi Doctoral que subratllarà el paper de la noblesa catalana en la producció i la difusió de la poesia trobadoresca.

2. Què t’agrada? Quines aficions tens?

La meva passió principal és escriure. Amb 16 anys vaig començar a redactar Àunia, la meva primera novel·la “de veritat”, que es va publicar al març del 2021 i va guanyar el XXII Premi Llibreter en la categoria infantil i juvenil. També m’encanta llegir, jugar a videojocs, inventar llengües i mons fantàstics, gaudir de la natura sense impediments, escoltar música èpica i ambiental, i viatjar en tren.

3. Alguna cosa esbojarrada que t’agradaria fer?

Anar-me’n a viure a un lloc apartat, en plena natura, per poder escriure i respirar.

SOBRE EL NATURISME

1. Quant de temps fa que ets naturista?

Des de ben petit m’ha agradat despullar-me, i a partir dels 15 anys vaig començar a fer-ho amb consciència nudista. La primera vegada que em vaig treure tota la roba a l’aire lliure va ser amb 18 anys, a la platja. A partir dels 19, esperonat per un coneixement més aprofundit de l’estil de vida naturista i per les sàvies ensenyances d’una persona molt propera, vaig fer-me vegetarià (i un any després, vegà) i vaig accentuar les meves inquietuds ecologistes.

2. Has crescut en el naturisme?

No, vaig començar a ser-ho pel meu compte i a despit dels ideals religiosos i conservadors que m’han volgut inculcar des de la més tendra infantesa. La voluntat d’alliberar-me física i mentalment és inherent en mi.

3. On va ser la teva primera experiència? En quines circumstàncies? Et va agradar?

Des dels 15 anys he practicat el “nudisme casolà”, però la meva primera experiència nudista a la natura va ser a la platja del Riuet prop de Sant Martí d’Empúries, amb 18 anys. En recordo molts detalls amb exactitud perquè va significar, per mi, la culminació d’un llarg procés d’acceptació personal i de superació de pors. Vaig visitar la platja acompanyat de la meva parella d’aleshores i de la meva mare, que ens hi va dur en cotxe. L’experiència va ser molt alliberadora i sensorial (és simplement indescriptible l’allau de sensacions que t’envaeix quan entres nu per primera vegada al mar), i vaig restar despullat tota l’estona, anant de la sorra a l’aigua, i de l’aigua a la sorra, fins al darrer moment.

4. Com vius el naturisme?

Al principi vivia el naturisme en només una de les seves vessants, el nudisme, perquè em sentia còmode en la meva pròpia pell i perquè, en general, mai m’ha agradat portar roba. Però recentment he abarcat més branques de la ideologia naturista, com el veganisme, i he adoptat una major consciència per la cura del medi ambient. Podria dir-se que, aprenent a gaudir sense impediments de la natura, em vaig adonar de la seva immensa vàlua i que també calia protegir-la i cuidar-la per poder continuar gaudint-ne. 

5. On el practiques?

El veganisme i l’ecologisme els practico sempre. El nudisme allà on puc; a casa sempre que no faci molta fred (visc amb la meva família, però ells tenen la ment prou oberta com per acceptar-ho i respectar-ho), a la platja, a càmpings i centres naturistes, a altres llocs d’interior i en algun raconet de bosc on no hi hagi ningú. La majoria de les vegades que ho practico socialment és amb el grup de Joves Naturistes.

6. Has anat a algun centre/càmping/club naturista?

L’estiu del 2018 vaig allotjar-me al Fonoll durant una setmana, i em va agradar tant l’experiència que vaig decidir visitar el poble un cop l’any (fins que el Covid va arribar per fer de les seves). Els altres centres naturistes on he estat són l’Oriental Nudist Village (Chiang Mai, Tailàndia), que actualment ja no és nudista, i el càmping Relax-Nat (Mont-ras).

7. Veus positivament la cohabitació de “tèxtils” i naturistes (en els llocs naturistes i en els llocs mixtes)?

Un món ideal per a mi seria aquell en què la roba només s’utilitzés quan calgués protegir-se del fred o d’altres perills, no com una convenció social rígida i puritana en contra de la naturalitat del cos humà. No em molesta que hi hagi gent amb roba en llocs nudistes sempre que hi hagi respecte i acceptació entre ambdues parts (evidentment prefereixo que estiguin nus com jo), però m’agradaria que a la gent amb roba tampoc li molestés que estigués nu en llocs “no nudistes” simplement perquè m’hi sento més còmode. Per desgràcia, aquesta igualtat de condicions encara no existeix.  

8. Per què ets naturista?

Soc naturista com a resultat d’un procés d’alliberament dels complexos de l’adolescència i d’un gust creixent, que ja tenia de petit i que vaig redescobrir a partir dels 15, de sentir-me lliure de la roba i en ple contacte amb el que m’envolta. Aquesta recerca de comoditat i de benestar personal, com he dit abans, m’ha portat a adoptar altres pràctiques (veganisme, ecologisme) que considero molt necessàries per a la bona convivència amb l’entorn.

9. En parles, amb la gent que t’envolta? Quines reaccions desperta el tema?

No tinc cap problema a parlar sobre el tema amb la gent que m’envolta. De fet, els meus familiars i vincles propers ja saben que practico el naturisme, i tinc un compte públic d’Instagram (@animesnud_) destinat a promoure l’estil de vida. La immensa majoria de les reaccions que he obtingut han estat positives, i el fet de presentar-me públicament com a naturista m’ha permès conèixer moltes persones amb ideals afins i “descobrir” que algunis amiguis i companyis de facultat també practiquen el naturisme en alguna de les seves vessants o tenen curiositat per provar-ho.

10. Canvies la teva manera de viure en funció de la companyia (per exemple, un cap de
setmana amb amistats no naturistes)?

Ho he hagut de fer diverses vegades, perquè hi ha moltes persones que es poden sentir ofeses quan et veuen en el teu estat més natural, fins i tot quan et despulles per dormir. Però normalment és qüestió de parlar-ne i esbrinar els límits de cadascú. Jo intento ser respectuós, i entec que, mal que ens pesi, gran part de la societat encara no està preparada per acceptar de grat la nuesa com a quelcom natural i habitual.

11. Podries deixar de ser naturista?

És cert que les persones podem canviar de mentalitat, però no crec que deixi de ser mai naturista. És un estil de vida que es troba molt arrelat en mi.

12. Què els diries als no naturistes?

Que ho provin, almenys una vegada. És una d’aquelles experiències úniques que et pot enganxar per sempre, i només provant-ho per tu mateixi pots saber el que veritablement se sent, i com de natural és anar despullat. Sempre aconsello fer-ho primer a casa o en algun indret apartat, en solitari, per anar-s’hi acostumant.

13. I als naturistes?

Ens veiem a la platja! 😉

SOBRE EL CCN I EL GRUP DE JOVES

1. Quant fa que coneixes el CCN i com el vau conèixer?

Recordo que vaig registrar-me a la web quan tenia uns 15-16 anys. Per aquella època només feia nudisme a casa i em dedicava a fer recerques per internet sobre el tema, em vaig crear els primers perfils a les xarxes socials (Tumblr, True Nudists,…), i vaig creuar-me amb la pàgina del CCN.

2. Quant fa que ets soci? Per què vas associar-te?

Em vaig associar al CCN bàsicament per tres raons: conèixer altres persones com jo, participar en activitats diverses i ajudar a promoure i defensar el naturisme davant les institucions per adquirir més drets i normalitzar-ne la pràctica. La primera activitat del CCN a què vaig assistir va ser una sessió d’spa, la de novembre del 2018. A partir d’aleshores, m’he vinculat més i més amb el club i el grup de joves, i he ajudat en la mesura del possible a consolidar aquest últim.

3. A quines sortides has participat (tant del CCN com de Joves Naturistes)?

La llista és molt llarga! Com a coorganitzador de Joves Naturistes, he participat a gairebé totes les activitats que hem convocat des del 2019. També he presenciat assemblees, reunions de la Junta del CCN i “reunions executives” del grup de joves.

4. Has fet noves amistats gràcies al grup de Joves Naturistes?

Sí, he conegut (i continuo coneixent) persones meravelloses amb qui comparteixo idees i aficions 🙂

MOLTES GRÀCIES PER RESPONDRE, IVAN!

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy